Forum www.30.fora.pl Strona Główna www.30.fora.pl
azyl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obeżryświat

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.30.fora.pl Strona Główna -> Kraina Łagodności / Obieżyświat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:55, 03 Mar 2009    Temat postu: Obeżryświat

czyli...o jedzonku. Najlepiej takim okropnie egzotycznie niestrawnym, co to nawet patrzeć strach.
Ale też o tym pysznym tak, że człowiek na kolanach prosi szefa kuchni o przepis
Generalnie: jak byłem w .....* to zjadłem takie coś ......* Moje subiektywne doznania organoleptyczne ......*
I nie tylko wrażenia z daleko daleko, ale zza miedzy i okolic podwórka też.

* wpisz, co ci ślina na pamięć przyniosła


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikt




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Śro 13:35, 04 Mar 2009    Temat postu: Re: Obeżryświat

illunga napisał:

I nie tylko wrażenia z daleko daleko, ale zza miedzy i okolic podwórka też.

* wpisz, co ci ślina na pamięć przyniosła

Polecam:
Schab nadziewany boczkiem w „kołderce”.
Bierzemy:
kawał schabu w całości - około 1,2kg -1,5kg
50-60 dag boczku wędzonego
główkę czosnku (koniecznie polskiego, a nie z Chin)
100 g oliwy/oleju
100 g wina czerwonego
dużą łyżka miodu
przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony (ja używam kolorowego - mieszanka pieprzu czarnego, białego, zielonego, czerwonego i jakiegoś tam jeszcze), zioła prowansalskie, lubczyk, owoce jałowca.
Schab opłukać, długim nożem zrobić po środku wzdłuż otwór.
Boczek pokroić w plastry o grubości 0.5 - 0,7 cm
UWAGA
Porada dnia, dobrze kroi się boczek w równe plastry maszynką do krojenia chleba, ale należy uprzednio przed krojeniem dać go do zamrażarki na 2-3 godziny - tak „żeby zesztywniał” ale nie zamarzł na kość.
Cześć plastrów - ile to zależy od kształtu schabu przeznaczyć na kołderkę - to znaczy policzyć, przymierzyć ile plastrów potrzebujemy na pokrycie schabu z wierzchu tym boczkiem, kładzionym plaster koło plastra.
Resztę boczku przeznaczamy do faszerowania. W tym celu obieramy ząbki czosnku i przeciskamy go na papkę lub trzemy na drobnej tarce lub kroimy drobno i ucieramy z niewielka ilością soli. Nacieramy czosnkiem z solą (soli nie dodajemy do czosnku jeśli ucieraliśmy go z solą !) plastry boczku i wkładamy do kieszonki w schabie. Możemy sobie pomóc (jeśli kawał jest długi) trzonkiem od łychy drewnianej.
Przygotowujemy zalewę:
miód rozpuścić w winie, następnie dodać oliwę/olej, wymieszać do jednorodnej konsystencji - otrzymujemy taką emulsję. Do emulsji dodajemy zioła, mieszamy to ze sobą i tak przygotowaną zalewą nacieramy schab z wierzchu dokładnie ze wszystkich stron. Lekko osalamy, pieprzymy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go piekli (żaroodporna, albo brytfanna). Kilka owoców jałowca na wierzch lekko wciskamy w schab, polewamy resztą emulsji z ziołami i odkładamy do lodówki na jeden dzień/noc.
Następnego dnia wyciągamy z lodówki, obkładamy plastrami boczku z wierzchu (to te które „przymierzyliśmy” i odłożyliśmy sobie na talerzyk) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
W zależności od masy schabu piec około1:20 do 1:30 w temperaturze około 220 stopni.
Jeśli mamy piekarnik elektryczny, to dobrze jest na 20 minut przed końcem pieczenia włączyć dodatkowego grilla „z góry”.
Jak się piecze schab, to w odpowiednim czasie przed końcem robimy Se na ten przykład śluśki kląskie - wiadomo ¼ ziemniaków won z pojemnika, do tego mąką ziemniaczana ziemniaki powrotem, wymieszać ukulać, zrobić dziurkę i ugotować.
Po skończonym pieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, dajemy odetchnąć mięsku na jakieś 8-10 minut i podajemy je na stół. Jak mięsko oddycha, to wtedy se te śluski kląskie gotujemy na ten przykład.
Gdzie to podają?
W małej pipidówce na końcu świata, z trzech stron otoczonej obcym krajem (choć słowiańskim)
SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:46, 04 Mar 2009    Temat postu:

Ślinianki mi pracują.
Nikt ile tego boczku przeznaczyć do nadziania? Kilka takich słupków czy sporo?
A jak się piecze, to polewać tym sosem, który się robi na spodzie czy dać sobie spokój?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikt




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Śro 14:02, 04 Mar 2009    Temat postu:

Nie wiem jak Ci odpowiedzieć.
Zależy jaki to boczek, jak taki prawdziwy wąski, niepompowany, to trzeba ich trochę, tak, żeby dokładnie wypełnić kieszonkę w schabie.Ja generalnie robię tak, nacieram boczek czosnkiem, kroję go w węższe słupki i .... napycham, potem z drugiej strony to samo.
A i owszem, ja od czasu do czasu polewam tym sosikiem.
Można tak samo nafaszerować karczek, albo od szynki i położyć w kołderce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:11, 04 Mar 2009    Temat postu:

Ale chyba lepiej,żeby to był taki tłuściejszy boczek, bo schab ma jednak brzydki zwyczaj wysychać w czasie pieczenia.
Jakie wino dajesz, takie zwykłe, wytrawne, czy pół też ujdzie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikt




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Śro 14:16, 04 Mar 2009    Temat postu:

Może być i półwytrawne. Co kto lubi.
Ja dużo pijam i używam win bułgarskich. Sofie choć tanie, są dobrym winem.
Kadarka pólsłodka.
Polecam również wino z RPA Pinotage dobre tanie wino i ... w kuchni nieźle się sprawdza, bo nie ma korka tylko zwykłą zakrętkę, jak wóda

EDIT:
A boczek to boczek musi być tłusty.
Z tym, ze ten "pompowany" to ma więcej w sobie solanki i jakiegoś żelu.
Spróbuj kiedyś usmazyć taki boczek na patelni, jak się podgrzeje to jakaś białą emulsja z niego wypływa, na grilu to węgle gasną, jak toto kapie na nie. Nie wspominając o tym, ze to sama "ropa" po takim smażeniu
A ten węższy "swojski" pychoza.... nosz mówię pychoooooooooooooooooza


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Nikt dnia Śro 14:19, 04 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:23, 04 Mar 2009    Temat postu:

Kadarka jak dla mnie trochę przyciężka. I do picia i do...jedzenia Smile
Ale przepis mi się podoba. Nie wymaga wiele, a efekt może zaskoczyć mocno Smile Dzięki Niku Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:47, 09 Mar 2009    Temat postu:

Będę musiała zacząc cofac się w tych swoich wyjazdach i przypominac smaki Smile
Ostatni zapamiętany z lubościa- to smak mohito. Wspaniały drink na bazie rumu 2-3 letniego , miety i limony.
Jedyna drobna uwaga- nie moge go zrobic w takiej samej postaci, bo nasza pieprzowa mięta jest ostrzejsza od tej kubanskiej.

Co do jedzenia- niestety nic nie powaliło mnie. Moze smak bananow. Były mniejsze, bardziej zielone a w smaku wyraziste, lekko kwaskowe. Poprostu pychota

Daro oczywiscie zajadał sie fasola pod każda postacia- dla mnie te berbeluchy były antywyzwaniem, zeby nałozyc sobie na talerz Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
letnisztorm
sztormik



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 1182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 175 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:02, 31 Mar 2009    Temat postu:

Zjadła bym coś egzotycznego, ostrego i kwaśnego i mięcho . Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 18:16, 01 Cze 2009    Temat postu:

A ja puchar owoców. lepiej podajcie coś lekkiego. Jakiś przepis ? Coś polecić ?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malena
trzcina myśląca stale pieniąca



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 919
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Www :)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:06, 21 Paź 2009    Temat postu:

Wszystkim, a szczególnie użytkownikom - wszystkiego najlepszego z okazji:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

I może ktoś może opowiedzieć o wrażeniach? Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fedrus
.



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2518
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:51, 21 Paź 2009    Temat postu:

Pasztecik to jednak nie to samo co paprykarz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.30.fora.pl Strona Główna -> Kraina Łagodności / Obieżyświat Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin